Tarina

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search


Pelaat Portal-sarjassa Chellina. Nuori nainen, joka on jäänyt loukkuun Aperture Sciencen-laitokseen. Tekoäly nimeltään GLaDOS pakottaa hänet ratkaisemaan testikammioita käyttäen Kannettavaa Portaalilaitetta.

Portal

Pääartikkeli: Portal

Portalilla on kaksi erilaista osiota: Testikammiot ja pako.

Näytös 1: Testikammiot

Pääartikkeli: Portal 1 Test Chambers

Peli alkaa kun Chell herää Rentoutuskammiossa, jossa GLaDOSin kaiuttimesta tuleva ääni perehdyttää hänet ennen kuin hänet päästetään kammiosta portaalin avulla. Pelaajalle esitellään testausmenetelmät ja mekaniikat, jonka jälkeen hän saa Kannettavan Portaalilaitteen. Kun Chell selvittää tiensä testikammioiden läpi, käy ilmi että laitoksessa ei ole muita ihmisiä ja että GLaDOS testaa Chellia hänen oman 'tieteen' käsityksen mukaan. Laitoksesta löytyy kokoajan piilossa olevia "pesiä", joissa on hulluja kirjoituksia huomaamattomalta henkilöltä, joissa varoitetaan toisia GLaDOSista. Motivoidakseen Chellia, GLaDOS lupaa testien jälkeen Kakkua. Chell joutuu samalla yhä vaikeampiin testeihin. Kun Chell ei ole enää GLaDOSille hyödyksi, hän yrittää tappaa hänet laskemalla hänet tuleen. Nopeasti ajateltuaan Chell pakenee tulen syövereistä käyttäen Kannettavaa Portaalilaitettaan ja alkaa etenemään laitoksen sisällä huoltokuilujen avulla.

Näytös 2: Pako

Kun Chell on pakenemassa laitoksesta, GLaDOS yrittää houkutella häntä takaisin kakku- ja juhlalupauksin ja väittää, että hänen murhayrityksensä oli väärinkäsitys. GLaDOS tajuaa yritystensä olevan turhia ja jatkaa hänen pilkkaamistaan sekä tappoyrityksiään. Lopulta CHell pääsee GLaDOSin tukikohtaan, jossa hän vihdoin kohtaa roistomaisen tekoälyn kasvotusten. Paljastuu, että GLaDOS murhasi jokaisen laitoksessa käyttämällä tappavaa hermokaasua. GLaDOS yrittää sitten samaa Chelliin. Käyttäen Kannettavaa Portaalilaitetta, Chell voittaa GLaDOSin poistamalla hänen tekoäly-ytimensä ja laittaen ne sitten läheiseen Hätä-älykkyyspolttouuniin. Tämä johtaa suureen räjähdykseen, joka tekee reiän kattoon ja vetää molemmat Chellin ja GLaDOSin ylös. Chell herää ja löytää itsensä maanpinnalta, laitoksen parkkipaikalta ja GLaDOSin palavat jäänteet ympäröivät häntä. 3. maaliskuuta 2010 tehty päivitys muutti loppua niin, että Juhlasaattue Botti vetää Chellia takaisin laitokseen.

Portal: Still Alive

Pääartikkeli: Portal: Still Alive

Portal: Still Alive on Xbox 360 Live Arcade versio Portalista, jossa on lisää materiaalia uusien ja vaativampien testikammioiden muodossa. Inspiraation tähän antoi Portal: The Flash version, mutta tarinaa ei jatkettu mitenkään.

Portal 2: Lab Rat

Osa 1

Osa 2

Portal 2

Pääartikkeli: Portal 2

Portal 2 julkaistiin yhtaikaisesti PC:lle, Macille, Xbox 360 ja PS3-konsoleille.

Yksinpeli

Luku 1: Kuulutus / Luku 2: Kylmäkäynnistys

Portal 2: Lab Rat-tapahtumien jälkeen Chell herätetään 50 päivää myöhemmin hänen rentoutuskammiostaan, joka on sisustettu motellihuoneeksi, osallistuakseen 'pakolliseen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin harjoituksen voimisteluosioon'. Pienen 'voimistelun' jälkeen Chell menee takaisin nukkumaan. Hänet herätetään määräämättömän ajan kuluttua, jolloin huoneen sisäpuhelin varoittaa uhkaavasta ytimen räjähdyksestä. Hänen huoneensa kunto on huonontunut ja pian tuntematon ääni tervehtii häntä. Avattuaan oven hän tulee kasvokkain Persoonallisuusytimen kanssa, joka esittelee itsensä Wheatleyksi. Hän on veikeä tekoäly, joka on vastuussa koehenkilöistä varasto-osastossa. Saatuaan Chellin ajan tasalle Wheatley vie hänen rentoutuskammiotaan varasto-osaston läpi tormäten useita kertoja ja melkein tuhoten Chellin huoneen. Onnistuttuaan huoneen kuljetuksessa päälaitokselle, Wheatley ohjeistaa Chellia hakemaan Kannettavaa Portaalilaitetta, sillä sitä tarvitaan heidän pakoonsa laitoksesta. Kun Chell saa laitteen, kaksikko suuntaavat kohti GLaDOSin kammiota, jossa on Wheatleyn mukaan hissi maanpinnalle. He tulevat kammioon ja huomaavat sen olevan osittain tuhoutunut ja kasvien valtaamana. Keskellä kammiota makaa GLaDOSin eloton vartalo. Löydettyään kytkinhuoneen kammion alta, Wheatley yrittää löytää kytkimen hissille. Tätä tehdessään hän vahingossa käynnistää GLaDOSin uudestaan. Katkerana kuolemastaan, GLaDOS murskaa Wheatleyn ja heittää hänet pois ennenkuin hän pudottaa Chellin Hätä-älykkyyspolttouuniin, josta hän putoaa polttouunihuoneeseen. GLaDOS ohjeistaa Chellia hakemaan kaksi-portaalisen Kannettavan Portaalilaitteen, ennenkuin hän opastaa Chellin takaisin laitoksen testikammioihin. GLaDOS korjaa rikkoutunutta laitosta samalla kun hän pakottaa Chellin uusiin testeihin, GLaDOS, joka on yhä katkerana murhastaan, kertoo Chellille hänen mustasta laatikostaan, joka pakotti hänet elämään uudestaan kuolemanhetkensä kymmenien vuosien ajan.

Luku 3: Paluu / Luku 4: Yllätys

Kun GLaDOS ei huomaa, Wheatley esiintyy testikammioiden seinien takana ja paljastaa hänen selviytyneen kohtaamisestaan GLaDOSin kanssa. Hän pyytää Chelliä jatkamaan testaamista kunnes hän keksisi pakotien. GLaDOS ärsytykset tulevat yhä kostonhaluisemmiksi ja eräässä vaiheessa hän teeskentelee 'orvon' Chellin pääsevän takaisin perheensä luo. Tulee selväksi, ettei Chellillä ole kauaa aikaa, kun GLaDOS vihjaisee Chellin hyödyllisyyden tulevan päähänsä. Testikammiossa ollessaan sähköt menevät pois päältä ja Wheatley ilmestyy seinäpaneelin takaa. Wheatley luulee, ettei GLaDOS huomaisi häntä. Kun GLaDOS huomaa, kaksikko pakenee sisälaitoksessa GLaDOSin yrittäessä estää heidän pakoaan.

Luku 5: Pako

Paon aikana kaksikko ohittaa 'perunavoimaa'-näyttelyn ohi, joka järjestettiin kohtalokkaana 'Tuo tyttäresi töihin'-päivänä. Kun he ohittavat Tykkien tuotantolinjaa, Wheatley paljastaa suunnittelevansa tykkien ja hermokaasun tuotannon sabotoimista. Tämä siksi, että seuraavan kerran kun he kohtaavat GLaDOSin, hänellä ei olisi aseita. He onnistuvat suunnitelmassa paikkaamalla tykkien mallikappaleen Viallisella tykillä ja käyttävät portaaleita Lämpölannistussäteen ohjaamiseen ja hermokaasutuotannon katkaisuun. Toiveikkaina he matkaavat taas kerran kohti GLaDOSin kammiota uuteen kamppailuun. Taas kerran GLaDOS yrittää Chellin tappamista, mutta ei onnistukaan Wheatleyn ja Chellin sabotaasin ansiosta. Tässä vaiheessa Kuuluttaja kertoo GLaDOSin olevan 80% korruptoitunut ja koska Wheatley on paikalla, ytimensiirto aloitetaan. Tämä vaatii molempien ydinten hyväksyntää ja GLaDOSin vastustaessa pattitilanne syntyy. Kuuluttaja kertoo, että Pattitilanteenavustaja vaaditaan pattitilanteen ratkaisupainikkeen painamiseen, jotta ytimensiirto voitaisiin suorittaa. GLaDOS yrittää epätoivoisesti estää Chellia, mutta epäonnistuu ja ytimensiirto tapahtuu. Wheatley siiryy GLaDOSin vartaloon ja GLaDOS poistetaan vallastaan. Riemukkaalla tuulella Wheatley lähettää Chellin matkalle maanpinnalle, ennenkuin hän vaihtaa mielipidettään juhliessaan uutta valtaansa. GLaDOS ärsyttää häntä ja suututettuaan hänet Wheatley purkaa hänen ytimensä ja asettaa hänet perunaparistoon. Tässä kohdassa GLaDOS paljastaa, että Wheatley on suunniteltu 'idiootiksi', jotta GLaDOSin aivovoimaa saataisiin hillittyä ja hän ei täten tappaisi kaikkia laitoksessa. Tästä paljastuksesta suuttuneena Wheatley heittää hänet Chellin hissiin ja lyö hissiä alaspäin, jossa he putoavat syvälle laitoksen uumeniin.

Luku 6: Pudotus

Pudottuaan useita kilometrejä alas, Chell herää ja löytää itsensä Aperturen sisuksista ja vanhan laitoksen raunioista. Hän myös näkee GLaDOSin vietävän pois linnun kaappaamana. Chell matkaa kohti raunioita ja saapuu suljetulle alueelle löytääkseen vanhan Aperture Sciencen laitoksen. Ääninauhoite lähtee päälle, jossa toivotetaan vieras tervetulleeksi Apertureen. Puhuja esittelee itsensä Cave Johnsoniksi, Aperturen perustajaksi ja johtajaksi, ja hän esittelee myös hänen sihteerinsä Carolinen. Kun Chell selvittää tietään läpi vanhan laitoksen menemällä testipalloissa, Cave Johnson opastaa pelaajaa testauksissa ja paljastaa hiljalleen Aperturen historiaa. Paljastuu, että Cave perusti yhtiön 1950-luvulla suihkuverhotehtaaksi tullen samalla omatekoiseksi miljardööriksi. Myöhemmin tehdas laajentui tiedetutkimusyhtiöksi. Hän rakensi laitoksen suureen suolakaivokseen Michiganin alle kilpaillakseen Black Mesan kanssa. Yhtiöön kohdistuu lakikanteita erilaisista tapaturmista ja Caven henkilökohtaisen kisaamisen Black Mesan kanssa (jonka hän väittää varastaneen suuren osan hänen yhtiön tutkimuksesta) Cave ajaa yhtiötä hiljalleen nurin. Paljastuu, että väärän ohjeen ansiosta 1980-luvulla hän osti 70 miljoonan dollarin edestä kuukiviä murskattavaksi. Tästä tuotettu Geeli oli myrkyllistä ja Cave sairastuu kuolemanvakavaan sairauteen. Chell löytää GLaDOSin uudelleen linnunpesästä ja GLaDOS vaatii heidän pysäyttävän korruptoituneen Wheatleyn tekemiset ennenkuin koko laitos tuhoutuu.

Luku 7: Jälleennäkeminen

Kulkiessaan Chellin kanssa GLaDOS huomaa muotokuvan Cave Johnsonista ja Carolinesta, jota hän kaukaisesti tunnistaa tutunoloiseksi. Sitten hän huomaa toistavansa automaattisesti Carolinen ja Caven keskustelun. Stressaantuneena hän onnistuu ylikuormittamaan paristonsa ja sammuu hetken ajaksi. Caven ääni nauhoitteissa muuttuu hauraammiksi ja nopeasti huomataan, että hänen terveydentilansa huonenee nopeaan tahtiin. Viimeisenä keinona hän ohjeistaa mekaanikkojaan aloittamaan tutkimuksen tekoälyyn, jotta hänen tajuntansa voitaisiin siirtää koneelle. Vihastuneena tilanteesta Cave ohjeistaa myös työntekijöitään, että jos hän kuolee ennenkuin tutkimus on saatu valmiiksi, Caroline ottaa hänen sijansa laitoksen johdossa, vaikka Caroline vastustaisikin. Nauhoitteet loppuvat, mutta tulee selväksi, että Carolinen tajunta siirrettiin tekoälyyn ja on nyt osa GLaDOSia. Tämän kuullessaan GLaDOSin asenne muuttuu hiljalleen. Hän alkaa kannustamaan Chellin etenemistä ja väittää kääntäneensä uuden lehden. Heidän tehdessään tietä takaisin laitoksen yläosiin, Wheatleyn luo, GLaDOS huomaa julisteen robottiparadokseista ja tekee suunnitelman Wheatleyn pysäyttämiseksi heidän kohdatessaan.

Luku 8: Kutina

Chell ja GLaDOS tulevat takaisin laitokseen ja huomaavat sen olevan kaaoksessa. Useat ytimet ovat sulamassa Wheatleyn keskittyessä testikammioiden muokkaamiseen ja Frankentykkien keksimiseen - raa'asti tehty vain yhdistämällä kävelevä tykki ja Raskas Varastokuutio. He kohtaavat Wheatleyn ja GLaDOS yrittää sammuttaa hänet kertomalla hänelle loogisen paradoksin. Yritys epäonnistuu, kun Wheatley vastaa huolettomasti ja nähtävästi on immuuni sen vaikutuksille. Saadessaan Chellin ja GLaDOSin takaisin hallintaansa, Wheatley pakottaa heidät ratkaisemaan hänen testejään ja paljastaa, että testaamishalukkuus on ohjelmoitu 'kutina' tekoälyssä. Aluksi Wheatley on tyytyväinen testeihin, mutta pian eufoorinen tunne Chellin ja GLaDOSin testauksessa poistuu, kun hänelle kehittyy vastus sitä kohtaan. Turhautuessaan heihin Wheatley vihjaa löytäneensä toisia koehenkilöitä (P-bodyn ja Atlaksen) ja kertoo, että hänellä on pian 'yllätys, jonka takia voisi kuolla'. Hän paljastaa yllätyksensä aikaisin, kun Chell astuu ansoitettuun hyppylevyyn, joka kuljettaa Chellin ja GLaDOSin tasolle, jonka ympärillä on murskaimia.

Luku 9: Osa jossa hän tappaa sinut

Paeten ansasta Chell ja GLaDOS pakenevat sisälaitoksen läpi välttäen Wheatleyn tappoyrityksiä. He tulevat huoneeseen, jossa on hylättyjä ytimiä ja GLaDOS kehittää suunnitelman. Hän jää jälkeen toteuttamaan sitä ja Chell yrittää päästä Wheatleyn tukikohtaan viimeiseen kohtaamiseen, jossa hän paljastaa laitoksen tuhoutuvan kuudessa minuutissa. He taistelevat ja tämän aikana Chell onnistuu kiinnittämään Wheatleyyn 3 korruptoitunutta ydintä. Tämä saa korruptoituneisuuden nousemaan 100% ja Kuuluttaja aloittaa ytimensiirron. GLaDOS asettaa itsensä vaihdettavaksi ytimeksi ja hoputtaa Chellia painamaan pattitilanteen ratkaisupainiketta. Wheatley oli ennakoinut tapahtumia ja hän oli ansoittanut painikkeen, joka räjähtää Chellin yrittäessä painaa sitä. Chell ottaa viimeisillä voimillaan Kannettavan Portaalilaitteen ja ampuu portaalin Kuun pinnalle. Sinne luotu portaali aiheuttaa kaiken huoneessa olleen imeytymisen avaruuteen, mutta Chell selviytyy ottamalla kiinni Wheatleysta. GLaDOS käyttää mekaanista kättä Wheatleyn irrottamiseen kehostaan, joka saa hänet lentämään avaruuteen. GLaDOS ottaa mekaanisella kädellään Chellin kiinni ja vetää hänet portaalista takaisin laitokseen ennen sen sulkemista. Chell herää myöhemmin ja huomaa huolestuneet botit, P-bodyn ja Atlaksen huolehtivan hänestä ja GLaDOS on päässyt takaisin vartaloonsa ja laitoksen hallintaan. Hän kiittää Chellia auttamasta Carolinen löydössä, ennenkuin hän poistaa Carolinen jäljet. Hän paljastaa tulleensa väsyneeksi tappoyrityksistään Chellia kohtaan ja paras ratkaisu on antaa Chellin toiveen toteutus. Hän saa vapauden. Hän lähettää Chellin kohti maanpintaa, jonka aikana hänelle esitetään Tykkiooppera. Kun Chell tulee pinnalle, ovi aukeaa ja Chell astuu ulos aurinkoiselle viljapellolle, jolloin ovi hänen takanaan menee kiinni. GLaDOSilla on kuitenkin vielä yksi yllätys: hänen tuhoamansa Raskas Apukuutio Portalissa heitetään vielä ovesta Chellin viereen ja tämän jälkeen ovi menee viimeisen kerran kiinni.

Peli päättyy haikeaan Wheatleyyn, joka leijuu avaruudessa ja hän myöntää katuvansa tekojaan.

=== Yhteistyöpeli === ( https://theportalwiki.com/wiki/Co-op/fi)

Luku 1: Tiimihenkeä

Luku 2: Massa ja nopeus

Luku 3: Kovat Valopinnat

Luku 4: Kulkutunnelit

Luku 5: Liikkuvuusgeelit