GLaDOS

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search
GLaDOS in Portal 2
Okay, look: We both said a lot of things that you're going to regret, but I think we can put our differences behind us; for science... you monster.
GLaDOS

GLaDOS, täysnimikkeenä Genetic Lifeform and Disk Operating System, on Pääydin, joka on suunniteltu kontrolloimaan, ohjaamaan ja valvomaan Aperture Sciencen tietokone-avusteista Elämyskeskusta. Laitosten ja kammioiden muuntamis- ja siirtokykynsä ansiosta, hänen on mahdollista tehdä katkotonta ja melkein äärettömän monta testimuotoilua.

Hän on päävihollinen Portalissa ja ensimmäisessä puolikkaassa yksinpelistä Portal 2-pelissä. Toisessa puolikkaassa hänestä tulee deuteragonisti lyhyeksi aikaa. Pelin yhteistyöpelissä GLaDOS toimii Atlasin ja P-bodyn testivalvojana.

Biografia

GlaDOS oli Aperture Sciencen keksintö, persoonallisuusydin, joka on suunniteltu keskustietokonetta varten. Projekti alkoi Cave Johnsonin valvomassa yhtiössä, ja se oli yritys luoda täysin toimiva ja edistynyt tekoäly, jonka sijalla oli tarkoituksena olla Johnson. Se oli yksi hänen yrityksistään huijata kuolemaa. Kun kävi ilmi, että Johnson saattaa kuolla kuukivimyrkytykseen ennenkuin GLaDOSin kehitys saataisiin päätökseen, Johnson määräsi persoonallisuusytimen perustettavan Carolineen hänen sijastaan, jolloin Carolinesta tuli myöhemmin GLaDOS.

Vuosikymmenten kovien töiden jälkeen GLaDOS aktivoitiin virallisesti vuonna 1998 osana Tuo tytär töihin -päivän tapahtumia. Kun hän sai koko rakennuksen hallintaansa, GLaDOS alkoi tappamaan monia rakennuksessa olevia täyttämällä Elämyskeskuksta hermomyrkyllä. Kuitenkin, jotkin tai vain yksi henkilökunnan jäsen, kuten Doug Rattmann selvisi hänen hyökkäyksiltään. Yhtiön tuho tapahtui samoihin aikoihin Maapalloon hyökkäyksen kanssa, joka tapahtui kaksi päivää aikaisemmin Aperturen kilpailijayhtiön Black Mesassa. Tämä johti ulkomaailman jättämään Aperturen oman onnensa nojaan, koska kaikki huomio oli ohjattuna Black Mesaan ja hyökkäykseen.

Doug Rattmann pystyi väistämään GLaDOSin edellisiä hyökkäyksiä ja Doug pujahteli useaan eri osastoon ja alkoi peukaloida koehenkilöiden nimilistaa siirtäen Chellin listan kärkeen sijalle 1. Siitä lähtien hän vetäytyi piiloon, koska hänen ei ollut mahdollista paeta Elämyskeskuksesta GLaDOSin aloittaman poistumisteiden sulkemisen jälkeen.

Portalin tapahtumien alkaessa, GLaDOS jatkaa yhtiön toimintaa ja jonkin ajan kuluttua, herättää Chellin pakollisiin testeihin. Kun hän on laittanut Chellin ratkaisemaan useita testejä Kannettavan Portaalilaitteen kanssa, Chellin oli mahdollista paeta hänen yrityksestä polttaa hänet Testikammio 19 päätteeksi. Sitä kautta Chell pääsee tunkeutumaan läpi Elämyskeskuksen paetakseen, mutta hänelle selviää, että ainoa ulospääsy olisi kohtaus GLaDOSin kanssa. Chell päihitti GLaDOSin kyseisessä konfliktissa. Konfliktin aikana GLaDOS oli pahoin vaurioitunut ja pysyi horrosmaisessa tilassa määrittelemättömän ajan, jonka aikana laitoksen kunto heikentyi.

GlaDOS, siirrettynä perunaparistoon.

Portal 2:n tapahtumien alkaessa, Wheatley ja Chell aktivoivat hänet uudestaan vahingossa. Chell oli ansassa rakennuksessa GLaDOSin kärsimän tappion jälkeen. Kostona, GLaDOS palautti Chellin takaisin laitoksen tieteellisiä kokeita varten, ja hän pilkkaa Chellia murskatakseen hänen moraalinsa. Wheatleyn avustamana, Chellin oli mahdollista paeta GLaDOSin testiradoilta ja kulkea laitoksen läpi sabotoidakseen hänen tärkeitä strategisia komponentteja, kuten esimerkiksi hermokaasun tuotannon. Lopulta Chellin saapuessaan GLaDOSin uudelleenrakentamaan kammioon, heidän oli mahdollista päihittää GLaDOS yhteistyöllä. Wheatley asetettiin valvomaan laitoksen toimintaa GLaDOSin sijasta. GLaDOSin kommentoitua hänen hyödyttömyyttään, Wheatley pelästyi ja vangitsee GLaDOSin perunaparistoon ja heittää hänet Elämyskeskuksen syövereihin Chellin kanssa.

Wheatleyn tultua korruptoituneeksi uudesta asemastaan ja voimastaan, GLaDOS ja Chell työskentelivät yhdessä, aluksi haluttomina yhteistyöhön, palauttaakseen GLaDOSin laitoksen johtoon (joka jatkoi laitoksen kunnon heikentymistä Wheatleyn ollessa johdossa siihen pisteeseen asti, että laitoksen reaktoriydin sulisi). Heidän yritys oli lopulta onnistui, kun Wheatley karkotettiin ulkoavaruuteen. Tämän seurauksena Chell ja GLaDOS tekivät sovinnon ja GLaDOS karkoitti Chellin laitoksesta, jottei tulevaisuudessa olisi enää ongelmia hänen ohjausta kohtaan.

GLaDOS Portalissa.

Kyvyt ja luonteenpiirteet

Laitoksen valvojana ja operaattorina, GLaDOS on näennäisesti kaikkivoipa. Hänen on mahdollista uudistaa huoneita ja suorittaa erilaisia toimintoja omasta tahdostaan. Hän valvoo laitosta ja sen testikammioita seinillä olevien kameroiden avulla. Hän mainitsee myös, että hän ei pysty olemaan ajattelematta paradokseja, jos sellainen sattuisi tulemaan vastaan. GLaDOS ei paljastanut elettäkään äänessään Portalin ensimmäisessä puoliskossa, koska hänet oli sidottu toisiin Persoonallisuusytimiin, jotka olivat kiinnitetty häneen rajoittaakseen hänen kontrolliaan. Hänen ärtyneisyytensä kasvaa pelin loppuosassa ja hän esitettään pelotteluna. Portal 2-pelissä hänestä tuli erityisen katkera Portalin tapahtumien jälkeen, jolloin hän alkoi nälviä Chellia loppua kohden - jolloin hän tajusi Chellin olevan "kaiken aikaa [hänen] paras ystävä.".

GLaDOSin tajuntaa ohjattiin persoonallisuusytimin Portalin ajan. Jos ytimet irroitetaan, niiden luonteenpiirteet ja moraalit poistuisivat myös GLaDOSista. Tämä pakottaisi GLaDOSin palaamaan hänen oikeaan tajuntaansa ja hänen omaan äänensävyynsä.

Lopulta paljastui, että GLaDOS pystyi itse jälleenrakentamaan omia vartalonsa osiaan ilman ydinten rajoitamaa ajatustenkulkua. Hän uudisti useimmat rikkinäiset ja hävinneet osat heräämisensä aikana Kuulutus-luvussa. Hänen uudemmat osat ovat sileitä ja mustia ja eroavat suuresti alkuperäisestä heräämisensä ja Portalin versioista.

Kehitys ja Näyttely

GLaDOSin äänenä toimii Ellen McLain.

Triviaa

  • Ellen McLain, GLaDOSin ääninäyttelijä, antoi äänensä myös Administraatorille Team Fortress 2-pelissä ja Combine Overwatchille Half-Life sarjassa. Näinollen Ellen McLainin ääni on ainoa ääni, joka on jokaisessa The Orange Boxin pelissä.
  • Portal 2-pelin kehityksen aikana, pelitestaajat valittivat GLaDOSin olevan "liian ilkeä" ja he tulivat siihen johtopäätökseen, että osa hänen repliikeistä oli liian törkeää. Tämän vuoksi hänen vuorosanojansa uusittiin, joka johti hieman sopuisampaan ja passiivis-aggressiiviseen GLaDOSin luonteeseen.

Katso myös