Wheatley

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search
Wheatley
I'll wait--I'll wait one hour. Then I'll come back and, assuming I can locate your dead body, I'll bury you. Alright? Brilliant! Go team! See you in an hour! Hopefully! If you're not... dead.
Wheatley

Wheatley, joka tunnetaan myös Älykkyydenvaimennuspallona, on Persoonallisuusydin, ohjelmoitu miespuoliseksi tekoälyksi ja hänellä on länsi-englantilainen aksentti. Hän teki ensiesiintymisensä Portal 2-pelissä. Hän on Chellin opastajana pelin alkuvaiheissa, ja hän yrittää etsiä Chellille pakotietä pois laitoksesta.

Wheatleyn äänenä toimii brittiläisnäyttelijä ja -koomikko Stephen Merchant.

Portal 2

Katso myös: Portal 2

Pelin aikana Wheatley auttaa Chelliä pakenemaan GLaDOSin testeiltä. Kaksikko lopulta sabotoi GLaDOSin tykkituotannon ja hermokaasun ja myöhemmin kohtaavat itse GLaDOSin. Ydinvaihdos tapahtuu ja Wheatley ottaa laitoksen haltuunsa. Kun hän on päästämässä Chellin pakenemaan, Wheatley korruptoituu saamastaan vallasta ja tulee pelin pääviholliseksi. Wheatley vangitsee GLaDOSin perunaparistoon ja työntää vahingossa molemmat (GLaDOSin ja Chellin) kohti Aperture Sciencen vanhoja ja unohtuneita testikammioita.

Palattuaan vanhoista testikammoista, Chell ja GLaDOS saavat tietää Wheatleyn toiminnan aiheuttavan laitoksen lähestymisen kohti reaktoriytimen sulamista. Kaksikon läpäistyä Wheatleyn testejä, hän yrittää tappaa Chellin and GLaDOSin. Paettuaan ansoista, GLaDOS ehdottaa uutta ydintenvaihtoa asettamalla Wheatleyyn korruptoituneita persoonallisuusytimiä Wheatleyhin.

Chell menee Wheatleyn tukikohtaan ja aloittaa pelin viimeisen vaiheen. Sammuttelemalla häntä väliaikaisesti pommeilla, Chell onnistuu korruptoimaan Wheatleyta tarpeeksi aloittaakseen uuden ydintenvaihdon pelastaen samalla laitoksen tuholta. Pattitilanne kuitenkin syntyy, kun Wheatley ei halua vaihtaa paikkaansa, joten Chellin on painettava Pattitilanteen ratkaisunappia viimeistelläkseen vaihdon. Napille päästessään Wheatley paljastaa ansoittaneensa huoneen pommeilla. Chell selviää räjähdyksestä ja laukaisee portaalin Kuun pinnalle, aiheuttaen hänen itsensä ja Wheatleyn imeytävän avaruuteen. GLaDOS asettuu hänen vanhaan vartaloonsa ja pelastaa Chellin antaen Wheatleyn lentää avaruuden tyhjiöön.

Wheatley nähdään viimeisen kerran jälkinäytöksessä heti lopputekstien jälkeen, Avaruusytimen kiertäessä häntä. Siinä hän toivoo, että hän voisi pyytää Chelliltä anteeksi kaikesta, mitä hän teki.

Galleria

Triviaa

  • Videopelin näkökannasta katsoen, Wheatley näyttää olevan GLaDOSin Älykkyysytimen (se, joka kertoo kakkureseptin) päivitetty versio. Älykkyysytimessä on sininen 'silmä' ja kolme täplää, kun taas Wheatleylla on täpliä vain oikealla puolella. Aikaisissa kuvakaappauksissa ja Portal 2-pelin E3 trailerissa, mallilla näyttäisi olleen enemmän paranneltu ja omaavan enemmän yksityiskohtia. Hänellä näyttäisi myös olleen enemmän tunneskaaloja.
  • Wheatleyn Cockney-aksentti, joka kuultiin mm. "Meet Wheatley"-videossa (näytettiin E3 2010-tapahtumassa), käyttää paikanvarausääntä, jonka takana on Valven animaattori Richard Lord.[1] Positiivisen palautteen johdosta, Valve harkitsi äänen tekemistä viralliseksi.[2] Myöhemmin Lord itse painotti äänensa olleen vain väliaikainen ja sanoi, että "ette tule pettymään millään tavoin viimeiseen ääneen - olen innoissani siitä kuka se voisi olla." [sic],[3] kunnes ilmoitettiin, että Stephen Merchant olisi lopullinen ääni.[4]
  • Kun Wheatley puhuu espanjaa, hänen sanomansa kääntyy "Käytät tätä käännösohjelmaa väärin. Ole hyvä ja katso ohjeet."

Lähteet

  1. Portal 2 Gains a Talkative Companion Wired.comisas (englanniksi)
  2. Portal 2 E3 pelivideo (ainoa vastaus) NeoGAF foorumeilla (englanniksi)
  3. "Temp voice!" Last Outpost of Sanity, Richard Lord's virallinen blogi (englanniksi)
  4. Gamescom: Portal 2 gets Stephen Merchant ComputerAndVideoGames.com (englanniksi)