Tykit

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search
Tykkipakkaus
Hello friend.
Sentry Turret

Tykit toimivat yhtenä pääesteistä Portal-sarjassa. Niillä on rajoittamattomasti ammuksia ja tappava tarkkuus. Ne yrittävät tappaa pelaajan heti, kun pelaaja on tykin näköpiirissä.

Tykeille äänensä antoi Ellen McLain.

Yleisesti

Tykki

Tykki

Tykit esiintyvät pieninä kolmijalkaisina robotteina Portal-sarjassa. Ne eivät pysty liikkumaan yksistään, mutta voivat avata korinsa sivuja (niiden 'käsiä') vaakatasossa paljastaakseen kaksi asettaan. Korin keskiosassa on punainen 'silmä', josta lähtee aseen tähtäyslaseri.

Kun tykit eivät tiedä pelaajan olemassaolosta, ne ovat valmiustilassa liikkumattomana aseiden ollessa korin sisällä. Näkökenttään meneminen aiheuttaa tykkien aktivoitumisen, jossa niiden aseet paljastuvat ja aloittavat ampumisen äänirepliikin saattelemana. Ne ampuvat kunnes pelaaja kuolee tai poistuu niiden näkökentältä. Jos jälkimmäinen toteutuu, tykit alkavat etsimään pelaajaa (kuten tähtäyslaserin liike paljastaa), jonka jälkeen ne palaavat valmiustilaansa.

Tykkejä voi varoa, tehdä toimintakyvyttömäksi tai tuhota monin eri tavoin. Yleisin tapa on niiden kaataminen, jolloin tykit alkavat rimpuilla ja ampua villisti ennenkuin ne sammuvat. Tämän voi tehdä nostamalla ne ilmaan ja pudottamalla ne tai työntämällä niitä esineellä. Lisäksi Lämpölannistussädettä tai Materianvapautuskenttää voidaan käyttää tykkien täydelliseen tuhoamiseen. Kaadetun ja sammutetun tykin nostaminen takaisin pystyyn saa tykin aktivoitumaan uudelleen ja toimimaan normaalilla tavallaan.

Rakettitykki

Rakettitykki

Rakettitykki on uniikki vihollinen Portalissa. Se näyttää persoonallisuusytimeltä, johon on kiinnitetty raketinlaukaisin. Aktivoituessaan se lukittuu hitaasti Chelliin ja päästävät äänen ennen raketin laukaisua. Se on tärkeässä roolissa tappelussa GLaDOSia vastaan. Sen raketteja lähetetään portaaleiden kautta GLaDOSia päin saaden Persoonallisuusytimiä irtoamaan.

Viallinen tykki

Pääartikkeli: Viallinen tykki
Viallinen tykki

Viallinen tykki, joita Wheatley kutsuu nimellä "Roskatykki", ovat keskeneräisiä panoksettomia versioita tykeistä. Toisin kuin normaalit tykit, vialliset tykit puhuvat miehisemmällä ja vähemmän robottimaisemmalla äänellä

Ne ovat harmittomia Chellille, mutta ne tekevät monta kertaa kommentteja, kuten "Jos joku kysyy, minä tapoin sinut". Niiden äänirepliikit viittaavat niiden olevan sokeita, mutta silti tietoisia Chellin olemassaolosta. Niitä kohdataan ensimmäisen kerran Luvussa 5: Pako.

Frankentykki

Pääartikkeli: Frankentykki
Frankentykki

Frankentykit ovat outoja Varastokuutio-Tykki yhdistelmiä, joita Wheatley teki testikammioiden selvittämistä varten, kun hänellä ei ollut koehenkilöitä. Niitä kohdataan ensimmäisen kerran Luvussa 8: Kutina.

Frankentykit eivät puhu, vaan päästelevät ymmärtämätöntä viserrysääntä. Ne toimivat luvun Varastokuutioiden korvikkeina, mutta eroavat Varastokuutioista hyppimällä ympäriinsä, jos eivät ole painikkeen päällä. Kun Chell poimii Frankentykin, niiden jalat menevät kuution sisään. Jos ne kaatuvat tai joutuvat ylösalaisin, ne heiluttelevat jalkojaan päästäkseen takaisin oikeinpäin.

Eläinten kuningastykki

Eläinten Kuningastykki

Eläinten Kuningastykki on uniikki tykki, johon viitataan vain Aperture Sciencen diaesityksessä nimeltä "Eläinten Kuninkaan Valtaus" Luvussa 1: Kuulutus. Tykki on huomattavasti suurempi kuin sen muut tykkiveljekset, ja se näyttäisi toimivat täysin samalla tavalla. Sen voi erottaa normaaleista tykeistä sen suuren koon, kruunun ja leopardi-korimaalauksen avulla. Diaesityksessä Eläinten Kuningastykkiä käytetään esimerkkinä olennosta tai organisaatiosta, joka pystyy ottamaan Maapallon haltuunsa ja "...ei halua kuunnella tai ei pysty kuuntelemaan järkeä".

Eläinten Kuningastykki tekee vain yhden esiintymisen pelin lopussa, kun Chell matkaa kohti maanpintaa voitettuaan Wheatleyn.

Hover-tykki

Hover-tykki pelissä

Hover-tykki on käyttämätön tykki, joka löytyy pelitiedostoista Portal 2-pelissä. Se ampuu laseria, joka on samantyyppistä muiden tykkien kanssa. Se on väriltään vaaleansininen ja se pystyy polttamaan pelaajaa samoin kuten Lämpölannistussäde. Kuitenkin se eroaa Lämpölannistussäteestä siten, että se ei muodosta estettä pelaajan liikkeelle tai ole vuorovaikutuksessa pelin mekaniikkojen kanssa. Hover-tykkejä voidaan luoda Portal 2-pelissä huijauskoodilla ent_create npc_hover_turret.

Esiintymiset

Portal

Katso myös: Portal

Tykit esitellään pelaajalle testikammiossa 14. Tämän jälkeen ne esiintyvät jokaisessa tasossa.

Portal: Still Alive

Katso myös: Portal: Still Alive

Portal 2

Katso myös: Portal 2

Tykit palaavat jatko-osassa Chellin vihollisena ja Yhteistyöpelin robotteina. Ne ilmestyvät myös melko aikaisin pelissä. Tykkien eri versioita esitellään, kuten esimerkiksi Viallinen tykki ja Eläinten Kuningastykki.

Galleria

Videot

Katso myös: Videot

Tykit ja Eläinten kuningastykki ovat kuten ne esiintyvät Kammiosulun informaatiovideoissa.

Triviaa

  • Kun GLaDOS yrittää tappaa Wheatleyn paradoksin avulla Luvun 8: Kutina alussa, jokainen Frankentykki kärähtää viitaten siihen, että ne ovat älykkäämpiä kuin Wheatley.
  • Portal 2:ssa Luvun 5 aikana: Pako tykkien vapautuslinjalla on tykki liukuhihnalla, joka väittää "olevansa erilainen". Siinä on erityisiä äänirepliikkejä.

Asiaan liittyvät saavutukset

Portal

Omien tulitus
Omien tulitus
Tuhoa tykkitorni toisella tykkitornilla.

Portal: Still Alive

A Feeling Like Floating
A Feeling Like Floating
Dissolve a turret.
Is Anyone There?
Is Anyone There?
Complete the game without ever taking a bullet.
Saw That One Coming
Saw That One Coming
Cause a rocket sentry to destroy its own rocket when the rocket has been redirected back towards it.
The Camera Adds 10 Pounds
The Camera Adds 10 Pounds
Knock a turret over with a security camera.

Portal 2

Ei kanneta kaunaa
Ei kanneta kaunaa
Pelasta tykki vapahdukselta
Lentotykki
Lentotykki
Singauta tykki hyppylevyllä ilmaan
Henkilöskanneri
Henkilöskanneri
Seiso viallisen tykin tunnistimessa
Katsoa saa vaan ei koskea
Katsoa saa vaan ei koskea
Tanssi valosillan takana olevan tykin edessä yhteistyötilassa

Katso myös