Lista viittauksista

From the Portal Wiki
Jump to navigation Jump to search


Portal -sarjassa, sekä peleissä että trailereissa, on monia viittauksia. Näihin viittauksiin kuuluu, muttei rajoitu, pelejä, elokuvia, lauluja ja jopa toisia pelejä.

Yleisiä viittauksia

  • Saavutus nimeltä Schrödingerin koppi on viittaus Schrödingerin kissaan, joka on Erwin Schrödingerin kehittelemä kuuluisa ajatuskoe. Kokeessa kissa laitetaan suljettuun laatikkoon hermokaasun ja fotonisäteilijän, joka pystyy laukaisemaan hermokaasun, kanssa. Säteilijä ampuu yhden fotonin osittain hopeoidun peilin läpi, jossa sillä on 50 prosentin mahdollisuus päästä läpi, jolloin fotoni joko heijastuu harmittomasti takaisin tai pääsee läpi ja laukaisee hermokaasun tappaen kissan. Tämä päättyy tilanteiden kvanttikerrostumiseen, jossa kissa on elävä ja kuollut jos kukaan ei katso laatikon lopputulosta. Myös GLaDOS viittaa kokeeseen Lab Rat sarjakuvassa, kun hän pyytää laatikoita, kissoja ja hermokaasua.
  • Saavutus nimeltä Massa säilyy on viittaus Massan säilyvyyteen Newtonin fysiikassa. Lain mukaan suljetun systeemin massa pysyy vakiona ajan myötä.
  • Yksi Wheatleyn lause, "Machiavellian!" (suomeksi "Kavalaa!"), viittaa Machiavelliin, Italian valtiomies, poliittinen filosofi ja kirjailija 15. ja 16. vuosisadalla.

Pelit

  • Saavutus nimeltä Narbacular Drop on viittaus samannimiseen puzzle-peliin. Se oli Portal-ryhmän ensimmäinen peli ja peli johon Portal perustui.
  • Yksi saavutuksista on nimeltään Smash TV (suomeksi Näyttöjen murskajaiset) on viittaus 90-luvun alussa julkaistuun arcade-peliin nimeltä Smash TV, jossa kaksi osaanottajaa asetetaan julmaan peliohjelmaan, jossa heidän täytyy taistella elämästään saadakseen rahapalkintoja.
  • L4D2-pelin ensimmäisessä kampanjassa selviytyjät pääsevät tyhjään baariin, jossa on toimiva jukeboksi. Jos pelaajat käyttävät jukeboksia tarpeeksi, Still Alive-laulu Portal-pelistä alkaa soimaan.
  • Kun sinusta tulee kuningas Fable III-pelissä, tehtävässä, jossa sinun pitää tavata Paige estääksesi ryöstö, pelaajan pitää navigoida kellarialueen läpi. Tämä on ainut kerta kun pelaaja pääsee kellariin. Kun pelaaja löytää laatikkopinoja, voi nähdä pienen sisäänkäynnin, josta pääsee läpi. Sieltä löytää miehen sellissä, joka palvoo laatikkoa, johon on maalattu vaaleanpunaisia sydämiä joka sivulle. Tämä on viittaus Raskaaseen Apukuutioon Portal-sarjassa. Seuraavassa sellissä on leivottu kakku, joka on myös viittaus tarunomaiseen kakkuun Portalissa.

Elokuvat

  • Saavutus nimeltä Stranger Than Friction (suomeksi Kitkatonta menoa) on viittaus Stranger Than Fiction-elokuvaan (suomeksi Aidosti outoa), jossa mies tajuaa elämänsä kerrottavan novellin tapaan.

Musiikki

Laulut

  • Saavutus nimeltä Bridge Over Troubling Water (suomeksi Silta yli synkän virran) on viittaus Simon & Garfunkelin lauluun Bridge Over Troubled Water.
  • Saavutus nimeltä Can't Touch This on viittaus MC Hammerin lauluun U Can't Touch This.